logo

Hälsning från Kiyuni!

Tillsammans samlade vi in 144 072:-

Tack vare ett otroligt engagemang, så har det bidragit till att skolbarnen i Kiyuni får en brunn med rent vatten! TACK!

En hälsning från Nankandula Primary School
Det är en lång resa till Nankandula Primary School i Kiyuni i västra Uganda. Tre timmar med bil från huvudstaden Kampala och sista biten snirklar vi oss långsamt fram på skumpiga, leriga och stundtals översvämmade vägar. Skolan ligger högt på en kulle intill en liten kyrka med bedårande utsikt.  Det är regnperiod och prunkande grönt över savann, fält och regnskog.
När vi äntligen kommer fram möts vi av många glada och förväntansfulla elever. Det är den sista dagen före skollovet och de har just gjort sina slutprov för terminen. Nu när skolan får långväga gäster har barnen förberett med sång, dans och tal!
På skolan går 456 elever. Flest elever är det i första klass med över 100 barn, i sjunde klass går bara 30 elever. Det är många elever som hoppar av skolan och anledningarna är flera. Barnen på skolan kommer från mycket fattiga hem där föräldrarna sällan själva gått i skolan. Det är en lång väg till skolan och ibland tycker föräldrarna att det är bättre barnen är hemma och hjälper till istället. För det andra så handlar det om skolpengen. Den är inte mer än 50 kronor per termin men det kan ändå vara mycket pengar för en vissa familjer.

Ett annat problem för barnen är bristen på vatten. Det finns en vattentank på skolan men den räcker inte, eftersom byborna också hämtar vatten från den. Barnen turas därför om att hämta vatten från en brunn som ligger två kilometer bort. Eleverna från tredje till sjunde klass har en dag i veckan då de ansvarar för att hämta vatten både före skolan och under raster.

Vi får också titta in i lilla förrådet där skolböckerna förvaras. Rektorn förklarar att det går tio elever på varje bok. När skolan får nya böcker planerar rektorn att inreda ett litet rum som ett litet bibliotek så att barnen själva kan hämta böckerna där. Det blir även en plats där eleverna kan sitta ner för att kanske göra sina läxor.

När vi besöker skolan är det länge sedan det skördades i området. Det är början av regnperioden och odlingarna är i full gång men första skörden blir först i slutet av maj. Många familjers matförråd sinar och barnen äter ofta bara en gång om dagen och det är på kvällen. På skolan serveras skollunch – majsgröt och bönor – för de elever som kan betala eller vars föräldrar bidragit med majs.
För andra elever blir det en lång dag utan mat i magen.

-Vilket engagemang från Headon! Så härligt att se! Och pengarna som ska används till att gräva brunnen på skolan kommer verkligen att göra nytta – både för eleverna på skolan och familjerna som bor runtomkring, säger Cecilia Schön som är insamlingschef på Barnfonden.

Text av:
Cecilia Schön, insamlingschef på Barnfonden, i samband med besök på skolan den 11 maj 2016.